The founder of Goju Ryu

Chojun Miyagi werd geboren op 25 april 1888 in Naha, Okinawa, als derde zoon van de Miyagi Familie. Toen de jonge Miyagi 11 jaar oud was, nam zijn moeder hem mee naar een Okinawa-te-meester genaamd Aragaki Ryoko. Daar werd Miyagi ingewijdt in de basistrainingen en ademhalingskata van het Okinawa-te.

Aragaki Ryoko herkende het uitzonderlijke talent en bezieling voor de Martial Arts van Miyagi en besloot hem op veertienjarige leeftijd voor te stellen aan zijn vriend, meester Kanryo Higashionna.

Zoals gebruikelijk observeerde Kanryo Higashionna de jonge Miyagi een tijd, om er zeker van te zijn dat Miyagi serieus het Okinawa-te wilde bestuderen. Tenslotte accepteerde Higashionna de jonge Miyagi als zijn student en begon hem te onderwijzen in het Shaolin Chu'an Fa.

De training van Higashionna bestond de eerste jaren, zoals gebruikelijk, uit het eindeloos trainen van o.a. "Sanshin", de fundamentele kata, en de Kaishu, de klassieke kata. Miyagi trainde bij Higshionna tot diens dood, Higashionna Sensei stierf in oktober 1916 op de leeftijd van 63 jaar.

In 1917 vertrok Miyagi eveneens, in de voetsporen van Higshionna, naar China, Fukien, om zich daar verder te bekwamen in het Shaolin Chu'an Fa. Hier ontmoette hij de Shaolin Chu'an Fa meester Go Ken Ki, een meester in White Crane Chuan en raakte bevriend met hem, samen trokken zij door China om het Shaolin Chuan te bestuderen. Zij trainden samen bij een aantal grote Chinese meesters vooralleer terug te keren naar Okinawa.

Van Naha-Te naar Goju-Ryu

Een van de oudste leerlingen van Miyagi, Shinzato Jin'an Sensei, gaf een demonstratie van kata op het All Japan Martial Arts Tournement, welke was georganiseerd in 1930 ter ere van Keizer Hirohito van Japan. Een van de aanwezige Ko-Budo meesters was zo onder de indruk van deze demonstratie dat hij vroeg naar de stijlnaam van deze karatevorm. in deze periode werd het Okinawa-te simpelweg genoemd naar de streek of dorp (Naha-te) waar de voornaamste leraar leefde en lesgaf.
Er was nog geen reden om de vorm een specifieke naam te geven.
Shinzato Jin'an Sensei kon dus geen antwoord geven op deze vraag. Toen hij terugkeerde op Okinawa, vertelde hij Chojun Miyagi Sensei over dit voorval. Miyagi dacht hier een tijd over na en besloot zijn stijl in 1932 GOJU-RYU te noemen, letterlijk vertaald hard-zachte stijl verwijzend naar de origine van het Shaolin Chu'an Fa, en het boek Wu Pei Chi', geschreven door Yuan-i Mao, "Alles in het leven ademt hard en zacht."

Miyagi zou zijn hele leven wijden aan de studie van het Goju-Ryu karate-do in zijn ware traditionele aard en betekenis. 

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

DOJO KUN

Hitotsu : Wees nederig en beleefd
Hitotsu : Train voortdurend uw fysieke sterkte
Hitotsu : U kunt het ver brengen blijf zoeken
Hitotsu : Blijf kalm maar wees toch snel
Hitotsu : Verzorg uw gezondheid
Hitotsu : Leef een regelmatig leven
Hitotsu : Wees niet te fier noch te bescheiden
Hitotsu : Train met volharding en geduld

 

 

Met dank aan onze sponsors

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2023