Higa(shi)onna Kanryo (1853-1915)

Kanryo Higashionna behoorde tot de lagere adel van Okinawa en kreeg op jonge leeftijd reeds les van een Chinese leraar in het Shaolin Chu'an Fa in Kume Mura bij Naha. Hij bleek bijzonder talentvol met een grote interesse voor de Martial Arts en stond op jonge leeftijd al snel bekend als een uitstekende Martial Artist. Door de bemiddeling van de diplomaat Udon Yoshimura (1820-1898) kon Higashionna in november 1874, op 22-jarige leeftijd, naar China, Foochow (Fukien) vertrekken, alwaar hij werd voorgesteld aan een Shaolin Chuan Fa meester, Ryu Ryoko.

Ryu Ryoko was een erg bekende meester van het Shaolin boksen in Fukien en stond bekend als een legendarische sterke vechter. De Shaolin meester accepteerde Higashionna zoals gebruikelijk niet als leerling. Pas na een jaar, waarin Ryu Ryoko de jonge Higashionna leerde kennen, accepteerde hij hem en begon hem les te geven in het Shaolin Chuan Fa. De training bestond de eerste jaren hoofdzakelijk uit het veelvuldig trainen van patronen van loopstappen (Unsoku-Ho) en de ademhalingskata Sanchin, naast de Kaishu kata (klassieke kata).

De vechter met de ijzeren vuist.

 Higashionna zou Ryu Ryoko's beste leerling worden en pas na veertien jaar training terugkeren naar Okinawa. Eenmaal teruggekeerd op Okinawa verspreidde de faam van Higashionna zich snel en de koning van de Ryu Kyu dynastie, Sho Tai, verzocht hem om les te geven aan de koninklijke familie.
Zo onderrichte Higashionna aanvankelijk slechts de koninklijke Sho Tai familie, alsmede de familie van Udon Yoshimura.
Pas in 1905 zou Higashionna in Naha, op verzoek van de brugemeester, twee maal per week les geven.

Higashionna kreeg de titel van Kensei. (vuistheilige).

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

nlenfrde

 

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2021